Webbtexter för folk som inte hinner läsa

Ett av webbutikernas trumfkort är att handel online sparar tid, och så ser många på nätet i stort. Webben spar oss tid. Varför ringa när du snabbt kan skicka ett mejl eller chatta med supporten. Bra webbtexter är till för folk som inte har tid att läsa. Men vad betyder det i praktiken?

Som webbskribent så skriver jag både för robotar och för verkliga besökare. Det fina är att Google har förstått vad som gör en webbtext lätt att ta till sig och vad som kan anses ge läsaren ett mervärde. Nu gäller det att visa Google och de andra sökmotorerna att just den här texten har det som verkliga människor är ute efter.

Här är några av mina bästa tips för texter för webben som fungerar bra. Både för vanliga dödliga och för robotarna som ska utvärdera om det här är en sida som är värd att hänga längst upp i sökmotorns resultatgran.

En webbtext ska vara intressant och lättläst

Det måste alltid börja här. Riktigt bra webbtexter får folk att vilja läsa vidare och lära sig mer. Redan i inledningen så måste det finnas sådant som gör att läsaren fortsätter att läsa på sidan eller klickar på en knapp för att kontakta eller beställa. Detta gäller ju särskilt för produktbeskrivningar som ska vara enkla att läsa och som bör få personen att vilja vet mer eller köpa på en gång.

Det måste framgå från start vad som erbjuds och vad som kan förväntas av sidan. Visst kan man smycka texten med fina ord och så kallat fluff men det gäller att hitta balansen. För mycket fluff leder för det mesta till att den stressade personen surfar vidare.

Lättläst blir en text då den inte har för många långa meningar. På nätet så skriver vi inte böcker för folk som vill gotta sig i kluriga uttryck. Det finns ingen mening med att försöka vara lite speciell och hinta om något som en känd svensk poet eller artist har sagt.

Webbtexter är en alldeles särskild typ av kommunikation. Den kräver ett språk som är lättsamt och enkelt att förstå. Beroende på målgrupp så kan det alltså vara av intresse att skriva på ett sätt som kan sägas vara grammatiskt fel.

Med tanke på SEO så kan det också bli så att webbskribenten får använda sig av särskrivningar och lite märkliga uttryck. Då folk söker med dessa ord så blir de relevanta och då gäller inte vanliga språkregler.

 

Punktlistor och fet stil

Om du tar en titt på hemsidor som handlar om spel så märker du snabbt att meningar som handlar om pengar gärna fetas. Det här har flera skäl. Dels så är det förstås så att man vill belysa att någon har vunnit en stor summa pengar på ett visst spel. Det här kan ju locka fler till att testa.

Fet stil på utvalda ord och meningar är också något som kan fånga uppmärksamhet och hålla kvar en person på sidan. Det blir lite som att höja volymen på ett visst ställe. Det här är ett knep som kan användas inom alla områden. Men det gäller förstås att bara feta då det finns god anledning till det.

Punktlistor och nummerlistor är SEO-experternas favoriter. Artiklar som handlar om de 5, 10, 25 eller kanske 100 bästa av något är populära. Folk tycker om att läsa listor. Även sidor som inte handlar om att lista det bästa av något kan använda sig av tekniken.

En punktlista gör det lätt att se fördelar och nackdelar såväl som konkreta förslag. Det här är viktiga verktyg för den som vill sälja online. Sökmotorerna vet att listorna gillas av läsare så de kan absolut ses som ett viktigt verktyg för att höja sidans chans till hög rank.

Call for action

Många glömmer helt bort det där med call for action. En call for action är en mening som talar om vad läsaren ska göra. Det är lätt att tro att den som läser webbtexten förstår att sajten som den finns på kan kontaktas för mer information. Fast alla förstår inte detta.

Det är heller inte alltid så uppenbart att ett ord som länkas till en säljsida kommer att bjuda in till besök. Om det inte står “klicka här” så är det många som missar länken för att de helt enkelt läser vidare.

När tiden är knapp och personen som läser snart kommer att ta sig vidare så bör en bra webbtext ha tydliga call for action.

Hur många ord ska det vara?

Det ska vara många ord idag. Så är det. Men här vill jag påpeka att det inte ska vara en massa svammel. Om du inte kan skriva en webbtext som är lång och som ger något hela vägen igenom så är det bättre att hålla det hela kort.

Beroende på konkurrens inom nischen och för det nyckelord som du vill ranka med så kommer det att krävas mer av landningssidans text. Dessutom så bör du betänka att de texter som sedan länkar in till huvudtexten för att stärka den också måste vara bra.

Jag kan tala om att det är mycket vanligt att lägga minst 1000 ord på en viktig sida som ska bära en sajt. Det dubbla och mer är också vanligt. När det handlar om så många ord så är det verkligen A och O att texten struktureras på rätt sätt. Då kan det vara det värt att leja en frilansskribent som klarar av formatet och som skriver intressant och lättläst webbtext.

Sammanfattning

För att sammanfatta det jag har tagit upp här ovan så avslutar jag med en punktlista som du kan ta med dig som lathund för riktigt bra webbtexter.

  • Webbtexter ska vara lättlästa och ha ett språk som målgruppen förstår
  • Det bör inte finnas för många långa meningar
  • Håll texten luftig med kortare paragrafer
  • Använd call for action för kontakt och sälj
  • Inkludera fetstil och punktlistor
  • Betänk att en längre text kan ge mer SEO-juice
  • Bonuspunkt – Undvik att spamma med nyckelord. Ingen tycker om att läsa samma ord och uttryck i var och varannan mening. Inte människor och inte robotar!
  • Bonuspunkt 2 – Använd ett korrekt språk, lär dig skillnaden mellan de och dem!

 

[contact-form-7 id=”1606″ title=”Contact form 1″]

 

 

 

 

Har du en hemsida?

Jag kan hjälpa dig med fantastiska webbtexter och produktbeskrivningar som drar mer trafik till din sajt från Google och hjälper dig att sälja mycket mer. Hittills har jag skrivit den här typen av texter för hundratals sajter. Jag är helt säker på att även din sajt kan dra stor nytta av min erfarenhet!

Fyll i formuläret så återkommer jag inom kort!

Rebecca Maor
Erfaren frilansskribent
Tel: +46-8-55922900