När kan en webbskribent behöva juridisk hjälp?

En webbskribent kan då och då behöva juridisk hjälp. Ibland vill kunder skriva avtal som rör sekretess och mer. Personligen är jag alltid lite försiktig med den här typen av dokument. För mig är det en självklarhet att inte dela information om projekt utan lov. Men som skribent så är jag ju inte expert på lagliga frågor och då tycker jag att det är bäst att undvika långa kontrakt med klausuler som är svåra att förstå på ren svenska.

En webbskribent får ofta hantera en stor variation av innehåll. Olika branscher har olika känsligheter men en sak har de alla gemensamt: innehåll ska vara originellt! Det vet ju till och med AI som förvisso rapar upp sådant som redan finns online men som sätter ihop ord och meningar på ett nytt sätt med svengelsk tvist.

Frågor om upphovsrätt

Om du ska använda material från nätet, bilder, film och information, så är det viktigt att respektera upphovsrätten. Som SEO skribent så är det inte ovanligt att material från olika länder blir aktuellt. Då kan det behövas hjälp av en jurist som förstår sig på upphovsrätt i flera länder.

Det fina med nätet är ju att du kan få hjälpen från valfri svensk tjänst. Det finns bra advokat i Göteborg för internationella frågor såväl som på andra orter. Frågor kan lätt avhandlas med email eller ett telefonsamtal. En duktig jurist kan säkerställa att det innehåll du tänker publicera inte kränker någons rättigheter.

Användaravtal och sekretesspolicy

Utöver att en webbskribent kan behöva juridisk hjälp för avtal med kund så är det förstås viktigt att förstå vad som gäller för hemsidor som samlar in användardata. Jag får ofta skriva texter som krävs i enlighet med lagar som GDPR. Det är viktigt att förstå hur användaravtal och sekretesspolicy för hemsidor ska se ut när du är med och bygger och uppdaterar sajten.

Det finns ju gott om information om detta online men visst kan det vara bekvämt att få hjälpen direkt från en jurist som dessutom har den allra senaste informationen om vad som gäller. Det bör vara en jurist som är en fena på avtalsrätt.

skriva avtal

När det blir en tvist om innehåll

Detta har tack och lov inte hänt mig men visst hör man ibland om tvister mellan de som skapar och publicerar webbinnehåll och personer som tycker att innehållet är förtal eller kränkande. Om detta sker så är det viktigt att få råd om hur situationen ska hanteras. Särskilt om det kan vara så att innehållet faktiskt är tvivelaktigt.

Laglig reklam och marknadsföring

Inom området spel och finans så är det särskilt viktigt för en webbskribent att förstå vilka lagar som gäller. Detta särskilt då skribenten driver egna sajter som marknadsför casinospel och lån. Det finns tydliga linjer för den här typen av innehåll. Som SEO skribent för spel måste du bland annat vara medveten om att du inte kan beskriva spel på ett oansvarsfullt sätt.

Reklam måste märkas upp som reklam. När texter skrivs åt en influencer så måste de märkas ut som reklaminlägg. Det finns flera exempel på svenska influencers som har fått betala stora böter för att inte ha gjort detta. I en sådan situation behöver den som står för texten få hjälp av en duktig jurist som förstår sig på regelverket.

Summan av kardemumman är att det är klokt att ha tillgång till juridisk expertis när du jobbar som webbskribent. Det säkerställer att ditt innehåll kan göra sitt jobb utan tvister och frågetecken omkring det lagliga!

Har du en hemsida?

Jag kan hjälpa dig med fantastiska webbtexter och produktbeskrivningar som drar mer trafik till din sajt från Google och hjälper dig att sälja mycket mer. Hittills har jag skrivit den här typen av texter för hundratals sajter. Jag är helt säker på att även din sajt kan dra stor nytta av min erfarenhet!

Fyll i formuläret så återkommer jag inom kort!

Rebecca Maor
Erfaren frilansskribent
Tel: +46-8-55922900