Intervju med ChatGPT om svenskt webbinnehåll med AI

Du har säkert hört talas om ChatGPT som är en AI-tjänst som lyckats bättre än andra stora internetfenomen som Twitter med miljontals användare bara på några veckors tid. Det har snackats en hel del om hur denna tjänst är så effektiv och lyckad att till och med Google har fått vika sig och säga att AI-innehåll är okej så länge som det erbjuder ett verkligt värde.

Men hur fungerar ChatGPT för svenskt innehåll. Jag har testat lite och kan inte säga att jag ramlar av stolen då jag läser det som kommer ur denna robots tangentbord. Jag bestämde mig för att genomföra en intervju på engelska om svenskt webbinnehåll med ChatGPT. Sedan översatte jag med Google, här är intervjun:

Rebecca: Godmorgon ChatGPT, hur mår du denna morgon?

ChatGPT: Godmorgon! Som AI-språkmodell har jag inga personliga känslor eller erfarenheter, men jag är här för att hjälpa dig med alla frågor eller information du behöver. Vad kan jag hjälpa dig med idag?

ai inga känslor
AI har inga känslor!

Rebecca: Jag är en svensk webbskribent och jag skulle vilja fråga dig om din tjänst för att skapa innehåll, är det okej?

ChatGPT: Självklart hjälper jag dig gärna med alla frågor om innehållsskapande. Som en AI-språkmodell kan jag hjälpa dig med att generera idéer, skissera artiklar, skriva innehåll om olika ämnen och till och med korrekturläsa och redigera befintligt innehåll. Låt mig bara veta vad du letar efter eller några specifika frågor du har, så ska jag göra mitt bästa för att ge den information du behöver.

Rebecca: Ja, jag skulle vilja fråga dig om svenskt innehåll. Är din förmåga att skapa webbtexter på svenska i nivå med din engelska produktion?

ChatGPT: Samtidigt som min primära utbildning är på engelska, har jag också utbildats i en mängd olika språk, inklusive svenska. Det är dock viktigt att notera att kvaliteten och flytet på det genererade innehållet på svenska kanske inte är lika högt som det är på engelska på grund av den större mängden träningsdata som finns tillgänglig på engelska.

Med det sagt, jag kan fortfarande hjälpa dig med att skapa svenskt innehåll, och du kan ha nytta av min hjälp. Det är en bra idé att granska en svenska som modersmål och redigera innehållet om det behövs, för att säkerställa att det uppfyller önskad kvalitet och noggrannhet.

Ge mig gärna ett ämne eller en uppmaning, så kan jag prova att skapa innehåll på svenska åt dig.

svenska inte bra
ChatGPT erkänner att svenskan brister

Rebecca: Inte för att vara oförskämd, men jag har märkt att ditt innehåll ibland har felaktiga fakta, är detta något som du arbetar med att förbättra?

ChatGPT: Du är inte alls oförskämd; det är en giltig oro. Som en AI-språkmodell är jag baserad på den data jag utbildades på, som inkluderar ett stort antal texter fram till september 2021. Även om jag strävar efter att tillhandahålla korrekt och användbar information, kan det finnas tillfällen där jag tillhandahåller föråldrad eller felaktig information fakta. Det är en inneboende begränsning av AI-teknikens nuvarande tillstånd.

korrekt
Inga känslor men AI vet att man ska svara “du är inte oförskämd”

På OpenAI arbetar forskare kontinuerligt med att förbättra noggrannheten och tillförlitligheten hos AI-modeller som min. Nyare versioner kan ha bättre faktakontrollfunktioner och vara mer uppdaterade. Det är dock alltid en bra praxis att verifiera all kritisk information som erhållits från AI-genererat innehåll med tillförlitliga källor, särskilt när det gäller senaste händelser eller utveckling.

Om du har några specifika ämnen eller frågor kan jag försöka hjälpa dig med den mest korrekta och aktuella informationen jag har. Om du upptäcker några felaktigheter får du gärna påpeka dem, så ska jag göra mitt bästa för att ge ett bättre svar.

Rebecca: Jag skulle också vilja veta hur du hanterar faktagranskning. Google arbetar med ett slags filter för att säkerställa att svaren på frågorna är i enlighet med nuvarande konsensus. Gör du också detta när du svarar på frågor och presenterar fakta?

ChatGPT: Som en AI-språkmodell är mina faktakontrollmöjligheter begränsade jämfört med sökmotorer som Google. Mina kunskaper är baserade på de data jag utbildades på, som inkluderar ett stort antal texter fram till september 2021. Jag har inget inbyggt faktakontrollsystem i realtid och jag kan inte aktivt filtrera eller verifiera information mot nuvarande konsensus.

När jag genererar svar försöker jag ge den mest korrekta och relevanta informationen baserat på de mönster och associationer jag har lärt mig under min utbildning. Denna process kan dock ibland leda till felaktigheter eller föråldrad information, eftersom jag inte kan komma åt ny data utöver min träningsuppsättning.

Av denna anledning är det viktigt att verifiera all kritisk information som erhålls från AI-genererat innehåll med tillförlitliga källor, särskilt när det gäller senaste händelser eller utveckling. Sökmotorer som Google är ofta bättre rustade för att tillhandahålla uppdaterad och verifierad information, eftersom de ständigt genomsöker och indexerar nytt webbinnehåll.

Rebecca: Är syftet med din tjänst att minska behovet av en SEO skribent eller författare för hemsidor?

ChatGPT: Syftet med AI-språkmodeller som min är inte att göra originalinnehållsskrivande eller professionella innehållsskribenter föråldrade. Istället är vårt mål att hjälpa och öka mänsklig kreativitet och produktivitet.

Som språkmodell kan jag hjälpa innehållsskribenter på olika sätt, som att generera idéer, skissera artiklar, ge förslag och korrekturläsa och redigera innehåll. Genom att arbeta tillsammans med innehållsskribenter kan jag hjälpa till att effektivisera skrivprocessen och göra den mer effektiv, så att skribenter kan fokusera på kreativitet, kritiskt tänkande och andra aspekter av sitt arbete som AI inte helt kan replikera.

Det är viktigt att komma ihåg att AI-genererat innehåll kanske inte alltid är perfekt, och mänsklig input är ofta nödvändig för att säkerställa att innehållet är av hög kvalitet, korrekt och engagerande. AI är tänkt att vara ett verktyg som kompletterar mänskliga färdigheter och expertis, snarare än att ersätta dem.

Rebecca: Tack så mycket för dina svar, det var trevligt att prata med dig!

Varsågod! Det var ett nöje att chatta med dig också. Om du har fler frågor eller behöver hjälp i framtiden, tveka inte att fråga. Ha en bra dag!

Summan av kardemumman är att AI-texterna har slipats en hel del sedan de första lanserades men att det fortfarande är ganska lång väg att gå. Även om du kan få ut en bra grundtext så behöver den slipas och korrekturläsas. Det kan inte ChatGPT och andra robotar hjälpa dig med.

Du ser ju själv texten ovan som jag har lämnat Google-översatt för att visa just hur resultatet blir om ingen mänsklig hand går in och korrigerar texten.

Har du en hemsida?

Jag kan hjälpa dig med fantastiska webbtexter och produktbeskrivningar som drar mer trafik till din sajt från Google och hjälper dig att sälja mycket mer. Hittills har jag skrivit den här typen av texter för hundratals sajter. Jag är helt säker på att även din sajt kan dra stor nytta av min erfarenhet!

Fyll i formuläret så återkommer jag inom kort!

Rebecca Maor
Erfaren frilansskribent
Tel: +46-8-55922900