Ska du jobba hemifrån som chattoperatör? Läs detta först!

Idag så förväntar vi oss att kunna komma i kontakt med företag via chatt. Stora nätbutiker har chatten tillgänglig dygnet runt medan mindre verksamheter som min jobbar med chatt igång då datorn är igång. Ska du jobba hemifrån som chattoperatör? Det kanske du ska men var väl medveten om vad detta jobb innebär innan du ansöker om det.

Chatten kan bli ett fulltidsjobb då det är många som har frågor och vill kommunicera med ansvariga för produkter och tjänster. Beroende på vem du är och hur din tillvaro ser ut så kan detta vara det perfekta jobbet för dig eller tvärtom.

Här är det viktigaste att vara medveten om innan du bestämmer dig för att jobba som chattoperatör.

Anställning eller egen firma?

Det finns företag som erbjuder chattoperatör jobb för olika sajter online. Men du kan förstås också beakta att bygga din egen service. Idag kan du ju fakturera utan företag så du behöver inte ens skapa ett bolag för att komma igång.

Om du redan har ett jobb och mest är ute efter att jobba hemifrån via datorn för att få in extra pengar kan detta vara en väg att gå. Då kan du ju kombinera chattjobbet med andra uppdrag du har som extrajobb, som korrekturläsare och SEO skribent, och samla allt via samma fakturatjänst.

Finns det jobb?

Det råder ingen brist på chattjobb. I den digitala tidsåldern har chattoperatörer blivit ryggraden för kundservice online. Chattoperatören hjälper kunder snabbt och ger känslan av att det är någon hemma i butiken.

I stort sett varje butik och tjänst online behöver ha minst en chattoperatör för att kunna erbjuda stödet som folk förväntar sig. Därmed kan vi säga att det finns jobb både för dig som vill jobba hemifrån som chattoperatör för ett chattbolag och för dig som vill jobba som frilans med eller utan eget bolag.

chattjobb på kontor
Du kan jobba som chattoperatör hemifrån eller på ett kontor tillsammans med andra chattoperatörer

Vad gör en chattoperatör?

Chattoperatören fungerar som representant för verksamheten som erbjuder chattsupport.

Som chattoperatör kommer du att:

 • Svara på frågor
 • Lösa problem
 • Skicka frågor vidare
 • Ge stöd
 • Ta emot ris och ros

All kommunikation sker via text. Därmed bör du vara duktig på att skriva. Det finns chattjobb på engelska och andra språk. Men om ditt huvudspråk är svenska så bör du i första hand leta efter chattoperatör jobb på svenska.

5 fördelar med att arbeta som chattoperatör:

 1. Arbetsmöjligheter på distans

En av de viktigaste fördelarna med att vara en chattoperatör är möjligheten att arbeta var som helst. Många företag erbjuder fjärrpositioner för chattoperatörer vilket ger flexibilitet och eliminerar behovet av daglig pendling. Du kan jobba hemifrån via datorn såväl som under en resa med din surfplatta eller laptop.

 1. Flexibla timmar

Utöver möjligheten till distansarbete kommer chattoperatörsjobb ofta med flexibel schemaläggning. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för dem som balanserar andra ansvarsområden såsom studier eller barn så att de kan arbeta på tider som passar deras personliga scheman.

Jobba när du har tid!
 1. Olika interaktioner

Att jobba som chattoperatör innebär att interagera med en mängd olika människor varje dag. Denna variation håller jobbet intressant och kan vara mycket givande. Särskilt när du kan hjälpa till att lösa en kunds problem eller förbättra deras upplevelse med företaget.

 1. Utveckling

Rollen finslipar viktiga färdigheter som multitasking, skrivning, problemlösning och digital kommunikation. Att utmärka sig som chattoperatör kan bana väg för karriärutveckling inom kundservice, digital marknadsföring eller andra relaterade områden.

 1. Mindre stress

Jämfört med telefonbaserade kundtjänstroller upplever chattoperatörer ofta mindre stress. Frånvaron av verbal konfrontation kan göra svåra interaktioner lättare att hantera, och att ha tid att tänka innan man svarar kan minska pressen.

Mer om att jobba som chattoperatör internationellt:

5 nackdelar med att arbeta som chattoperatör:

 1. Repetitiva uppgifter

Jobbets karaktär kan bli monotont med tiden. Chattoperatörer stöter ofta på liknande frågor och problem vilket kan göra att arbetet känns repetitivt och ibland oinspirerande.

 1. Hög arbetsbelastning

Särskilt i industrier med hög efterfrågan kan chattoperatörer hantera ett konstant inflöde av meddelanden vilket leder till en högtrycksmiljö. Att hantera flera chattar samtidigt kan vara utmanande och kräver utmärkt tidshantering och organisatoriska färdigheter.

 1. Brist på personlig interaktion

Även om digital kommunikation är effektiv så saknar den personlig touch av ansikte mot ansikte interaktioner. Detta kan ibland göra det svårare att komma i kontakt med kunder och förstå deras behov fullt ut vilket leder till potentiella missförstånd. Dessutom så arbetar du ju ensam om du väljer att jobba som chattoperatör hemifrån.

ensamt
Det kan bli lite ensamt
 1. Begränsad karriärutveckling

I vissa företag kan rollen som chattoperatör erbjuda begränsade möjligheter till avancemang. Utan en tydlig väg till högre positioner kan vissa tycka att jobbet saknar långsiktig karriärtillfredsställelse.

 1. Fysisk påfrestning

Att spendera långa timmar framför en datorskärm med att skriva kan leda till fysisk påfrestning. Problem som ansträngda ögon, karpaltunnelsyndrom och ryggsmärtor är vanliga bland chattoperatörer som inte tränar ordentlig ergonomi. Dessutom kan många timmar framför en skärm utan avbrott få oss att uppleva ensamhet.

Ska du jobba hemifrån som chattoperatör?

Att arbeta som chattoperatör kan vara ett bra jobb för dig som är bra på att skriva och tycker om att kommunicera. Du kan jobba som chattoperatör när du har tid för det och därmed är detta en möjlighet till extrajobb.

Då jag får frågan om hur det är att jobba som frilansskribent så säger jag ofta att det är bra om du tycker om att författa och utveckla. Om du mest tycker om att skriva korta meddelanden och att kommunicera så kan chattoperatörjobbet vara ett mycket bättre frilansjobb för dig.

hörlurar
Vissa chattjobb kan även innebära att du behöver ta en del samtal med rösten

Potentiella chattoperatörer bör dock vara uppmärksamma om utmaningarna, inklusive arbetets repetitiva karaktär, möjligheten till högtryckssituationer och de fysiska kraven på rollen. Precis som med vilket jobb som helst handlar framgång som chattoperatör om att hitta den rätta balansen och se till att positionen överensstämmer med dina personliga och professionella mål.

Har du en hemsida?

Jag kan hjälpa dig med fantastiska webbtexter och produktbeskrivningar som drar mer trafik till din sajt från Google och hjälper dig att sälja mycket mer. Hittills har jag skrivit den här typen av texter för hundratals sajter. Jag är helt säker på att även din sajt kan dra stor nytta av min erfarenhet!

Fyll i formuläret så återkommer jag inom kort!

Rebecca Maor
Erfaren frilansskribent
Tel: +46-8-55922900