Korrekturläsare – 10 tips för att bli en bra korrekturläsare

Text finns överallt och någon måste kontrollera att texten ser bra ut. Om en text är full med stavfel
och andra grodor som förväxling av de och dem så blir den svår att ta till sig. Att jobba som korrekturläsare kan vara roligt. Kanske
är det något för dig. Här är 10 tips för dig som vill jobba med korrekturläsning. De kan också vara
nyttiga för dig som skriver mycket och själv går igenom din text innan den publiceras.

    1. Läs mycket och ofta

      Den som läser mycket blir bra på att jobba med ord. Egentligen så är det här ett grundkrav för att du ska tycka om jobbet som korrekturläsare. Om du tycker om att läsa mycket så övar du på att se ord och meningar på ett helt naturligt sätt. Läs böcker, tidningar och reklam. Fundera på vad som är kul att läsa och vad som känns trögt.

    2. Läs texten högt

      Det händer att du läser en mening där det finns ett stavfel som inte markeras av ordbehandlingsprogrammet som du använder. Du kanske inte registrerar felet för att du skummar dig igenom texten. Men om du läser högt så kommer du inte att missa det. Du hör genast att något inte stämmer och då går du tillbaka och ser närmre på den bit som verkar lite konstig.

    3. Läs inte direkt efter att ha skrivit texten

      Om du precis skrev texten så ska du inte agera som korrekturläsare för den. Be hellre någon annan att läsa igenom. Det är att rekommendera att skriva något annat emellan och sedan komma tillbaka till texten som ska kontrolleras. Då du inte har färskt i minnet hur du tänkte då du skrev texten så är chansen större att du kommer att se eventuella misstag.

    4. Lita inte blint på Word

      Word och andra ordbehandlingsprogram är bra att använda sig av. Men det här är inte en perfekt lösning. Det händer ofta att Word missar felaktigheter. Dessutom så finns det ord som blir helt andra ord med ett byte av en bokstav. De fungerar fortfarande i meningen men betydelsen blir en annan. Det kommer inte Word att se. På grund av detta så måste du läsa igenom texten även då det inte finns några röda eller blåa markeringar.

    5. Justera storleken på din skärm

      Om texten är för liten på din skärm och du är trött så kan det leda till att det blir svårare att korrekturläsa. Öka på procentsatsen som du ser längst ner till höger. Texten blir större och du kan koncentrera dig bättre på varje stycke.

    6. Ändra och läs om igen

      När du vill ändra ett stycke så ska du tänka på att det kan finnas fel i din ändring. Kom tillbaka och läs det du ändrade igen. Se till att ändringen inte förändrar flytet i texten. Du kanske glömde bort att du redan nämnt det du nu lade till längre ner i texten. Då får du gå tillbaka och fixa detta så att det inte blir onödigt tradigt att läsa din artikel.

      Korrekturläsare

  • Finns det bitar som är lite svåra att förstå?

    Som korrekturläsare så är du inte bara ute efter stavfel. Du vill också fånga textbitar som inte är så tydliga. Det här kan vara extra svårt om du är den som har skrivit texten. Försök att tänka på om texten är tydlig och om man förstår vad som sägs.

  • Tonen på texten

    Ton är också viktigt. När du korrekturläser så kanske du inser att texten har en negativ ton. Det kan ju vara önskvärt, men om det rör sig om en text för marknadsföring så är det inte det. Där det står vad man inte kan göra så bör det istället stå vad som kan göras. Gå igenom och kontrollera att texten har den ton som önskas.

  • Korta ner meningar

    Det finns de som säger att en bra text för nätet inte ska ha meningar som är längre än 22 ord. Det här är inget som man måste hålla sig till slaviskt. Men det är ändå ett bra tips att se på längden på meningarna då du jobbar som korrekturläsare. Genom att dela upp och korta ner så blir texten lättare att ta till sig och det är viktigt.

  • Luftig läsning för nätet

    Vid korrekturläsningen så är det också bra att tänka på styckesindelning och rubriker. När det handlar om webbtext så måste den har en indelning som gör det lätt att läsa även på en mindre skärm. Se om du kan få in fler rubriker för att göra det hela tydligare. Luftigt är bra!

 

 

 

 

 

Har du en hemsida?

Jag kan hjälpa dig med fantastiska webbtexter och produktbeskrivningar som drar mer trafik till din sajt från Google och hjälper dig att sälja mycket mer. Hittills har jag skrivit den här typen av texter för hundratals sajter. Jag är helt säker på att även din sajt kan dra stor nytta av min erfarenhet!

Fyll i formuläret så återkommer jag inom kort!

Rebecca Maor
Erfaren frilansskribent
Tel: +46-8-55922900