De eller dem, vad ska det vara?

Ska du skriva de eller dem? Det här är en vanlig fråga. Men kanske kommer den snart att vara irrelevant. Vi vet av vår språkhistoria att uttryck försvinner och ibland ersätts med nya. Om du vill så kan du välja att skriva de i alla lägen där du med talspråk säger dom. Eller så kan du läsa vidare och lära dig välja rätt variant.

Hur används de och dem?

Vi börjar med grundregeln för de och dem:

De

De används som subjekt som till exempel: De åkerbuss

De används också som bestämd artikel: De sköna strumporna

Dem

Dem används som objekt: Ett bud har hämtat dem

Dem används också efter preposition: Budet kom med pizzan till dem

Subjektformer är: Jag, du, vi och ni

Objektsformer är: Mig, dig, oss och er

Enkel regel för de eller dem

Om du byter ut de med subjektform och dem med objektsform så kommer du att höra vad som är rätt.

Du kan till exempel byta ut de med vi, och dem med oss.

Vi tar ett exempel:

Kan du kontakta dem?

Varför ska det vara dem och inte de? Vi testar med vi och oss…

Kan du kontakta oss eller kan du kontakta vi

Du hör vad det ska vara. På samma sätt kan du använda jag och mig.

Kan du kontakta mig eller kan du kontakta jag, du hör vad det ska vara.
Om du inte gör det så ska du veta att det ska vara kan du kontakta mig!

Varför är det så svårt att höra när det ska vara de och när det ska vara dem?

Anledningen till att du som så många andra inte direkt känner när du ska skriva de och när du ska skriva dem är att du inte talar på detta vis. Du säger ju alltid dom. Talspråket gör att vi blir lite förvirrade då vi ska skriva korrekt. Du får helt enkelt lära in regeln lite i stil med hur du lär dig akronymer fast mycket enklare då du använder knepet här ovan!

Det finns till och med lärare som menar att vi helt bör slopa användningen av de och dem i skriftspråk. De menar att det vore en vinst att slippa fundera på om det ska vara det ena eller det andra.

En del som hör detta resonemang blir rosenrasande. Rosenrasande är också ett uttryck som kan vara på väg ut så det känns helt rätt att det får vara med här!

rosenrasande
Blir du rosenrasande av bristande språkkunskaper?

Språket på sociala medier

Faktum är att språket vi använder i sociala medier och chattar redan frångår reglerna för de och dem. Det här kan vara en viktig poäng om du tillhör de som tycker att vi helt enkelt kunde skriva som vi säger. Dom som annars har med rättväsendet att göra. Detta är förstås helt okej då det handlar om samtal mellan dig och dina vänner.

Men var medveten om att det fortfarande finns arbetsgivare som kan regeln och som inte tycker att det är ett plus i kanten att du använder ordet dom i din arbetsansökan. Professionella texter bör skrivas med rätt form. Så gör en liten latmask av exempel ovan för att öva på att använda rätt form.

Ska vi plocka bort skriftspråkets dom?

Saken är den att om vi tar bort de eller dem och börjar skriva de eller dom i alla lägen så kan det kännas irriterande för folk som fortfarande förstår skillnaden. Vi som inte tycker att det är problematiskt med ett skriftspråk som skiljer sig från talspråket vill inte sluta använda skriftspråket.

Kanske kan vi komma fram till en kompromiss där vi helt enkelt låter folk som inte kan skillnaden mellan de och dem i skrift skriva de eller dom. Och vi som vet vad det ska vara kan skriva de eller dem. Som det är nu med andra ord. Det hade fungerat bra för mig. Jag blir vare sig irriterad eller rosenrasande av att se folk använda dessa uttryck på ett felaktigt sätt. Som SEO skribent får jag dessutom accepterar att jag ibland får betalt för att skriva fel!

 

[contact-form-7 id=”1606″ title=”Contact form 1″]

 

 

 

 

Har du en hemsida?

Jag kan hjälpa dig med fantastiska webbtexter och produktbeskrivningar som drar mer trafik till din sajt från Google och hjälper dig att sälja mycket mer. Hittills har jag skrivit den här typen av texter för hundratals sajter. Jag är helt säker på att även din sajt kan dra stor nytta av min erfarenhet!

Fyll i formuläret så återkommer jag inom kort!

Rebecca Maor
Erfaren frilansskribent
Tel: +46-8-55922900