Viktigt att veta innan du designar en husskylt

Att skriva en lång text kan verka svårare än att skriva tre ord. Men den som ska designa en egen husskylt kan uppleva att det inte alls är så enkelt. Ska numret stå invid namnet på vägen? Ska familjens namn skrivas ut mitt på skylten eller ska det bara vara en bild och ett nummer? Kanske blir det bäst att be en frilansskribent om att hjälpa till!

Vi använder skyltning i våra hem mer än vad vi kanske tänker på. Som skribent har jag förstås ett särskilt intresse av den här typen av inredning. Jag tycker att det är spännande att jobba med kreativa husskyltar både för fasad och rum.

Ordning och reda med husskyltar

I en familj med flera barn och vuxna som tycker om prylar så blir det lätt sagt stökigt. Smart förvaring är något som efterfrågas oavsett hur många som bor i ett hushåll. Om du kikar på en sajt som barnrummet.nu så får du fina tips för förvaring av leksaker. Här hade jag lagt till det där med skyltar.

En husskylt kan nämligen vara det som gör att saker faktiskt hamnar på rätt ställe. Skyltarna som används i barnens rum och i badrummet kan ha symboler så att alla förstår var vi lägger badankor och var den smutsiga handduken ska kastas (inte på golvet förstås!).

Designa en husskylt online

Numera är det enkelt nog att göra en egen husskylt. Du kan surfa in på webbutiker som låter dig designa skylten online och sedan skicka in din beställning. Det här fungerar för allt från enklare skyltar av plast till mässingsskyltar.

Men innan du gör detta så bör du läsa vidare för att ta reda på lite mer omkring vad som gäller för skyltar för hus. Det finns till exempel särskilda regler för husskyltar för verksamheter. Om du ska sätta upp en skylt på fasaden som i grund och botten är reklam så kan du behöva bygglov.

När behöver du bygglov för din husskylt?

Grundregeln är att det är storleken på skylten för fasaden som påverkar behovet av bygglov. Men det finns förstås också regler om byggnader som har ett kulturhistoriskt värde. Då kan du kanske inte sätta upp en egendesignad husskylt som bryter mot den klassiska designen och stilen.

Exempel på kommersiella husskyltar som kräver bygglov är:

  • När det finns friliggande bokstäver på skylten
  • Pendelskyltar
  • Flaggskyltar
  • Låd-skyltar
  • Skivskyltar
  • Neonskyltar
  • LED-skyltar med rörligt budskap
  • Byggskyltar
  • Folieskyltar
  • Målade skyltar
  • Reklamskyltar vid vägar kräver tillstånd!

Även en markis som har ett tydligt budskap kan klassas som en husskylt!

nödutgång skylt
Det finns också regler för skyktar som visar vägen ut i kommersiella byggnader

När behövs det inte bygglov för husskylten?

Det finns några undantag. Om din skylt har en area på under 1 kvm så krävs det inte bygglov. Detta täcker ju en husskylt för privat bruk som sällan överstiger den storleken. Detta såvida du inte ska fästa husskylten på en byggnad med kulturhistoriskt värde. Då bör du först kolla med din kommun!

Det är också tillåtet med orienteringstavlor på upp till 2 kvm, valreklam, nationsflagga eller kommunflagga och så inomhusskyltar förstås.

Guide för att få en perfekt husskylt

När du har benat ut vad som är lagligt så är det dags att välja material, stil och designa din husskylt. Här är en guide som kan hjälpa dig med vad du bör tänka på för att du ska bli nöjd med din skylt. Detta oavsett om det är en namnskylt för dörren, nummerskylt för brevlådan eller kanske en skylt för innerdörr.

Vad är syftet med din husskylt?

Det är förstås viktigt att vara helt på det klara med syftet med husskylten.

Adress- och nummerskylt

Detta kommer att vara en större husskylt som ska placeras där den är lätt att se från vägen för brevbärare och gäster.

Namnskylt för dörr

Detta är generellt sett en mindre och dekorativ skylt för huset. Den kan användas för visa gäster vägen till toaletten eller för att sätta en viss ton och stil. En rolig namnskylt på dörren kan ge en skön känsla för den som kommer hem eller på besök!

rolig husskylt
En galen husskylt kanske kräver en snickare om du vill att den ska sticka ut från mängden!

Val av material

Olika material erbjuder olika estetik och hållbarhet:

Trä: Ger en rustik och varm känsla. Se till att träskylten är tillverkad för att klara utomhusförhållanden om den ska hänga på fasaden eller på utomhusdörren. Även badrumsdörrsskylten måste klara av vatten om den hänger på insidan av dörren.

Metall (t.ex. mässing, aluminium, stål): Hållbar och kan erbjuda ett elegant, modernt utseende. Mässingsskylten är väldigt vacker och kan passa då du tänker dig att den där skylten ska hänga på husets fasad tills det blir ett fornminne.

Akryl: Väderbeständigt material som kan ge ett modernt utseende.

Sten eller skiffer: Hållbar husskylt som erbjuder ett tidlöst och klassiskt utseende.

Emaljerad skylt: Detta är ett klassiskt utseende som kan passa mycket bra på en viss typ av fasader.

nummerskylt
Bli inspirerad av en nummerskylt från Venedig!

 

Design och stil på din skylt för huset

Det finns flera saker som kommer att påverka design och stil på en husskylt. Material har vi redan tagit upp och det är förstås en av huvudsakerna. Utöver material så ska du tänka på saker som:

Teckensnitt

Se till att skyltens text är enkel att läsa på avstånd om det är en adress skylt. Dekorativa typsnitt kan vara lämpliga för namnskyltar men prioritera alltid tydlighet.

Utsmyckningar

Fundera på om du vill ha dekorativa kanter, motiv eller symboler som kan ge en unik karaktär som beskriver familjen eller personen som bor i rummet som ska få en skylt.

varningsskylt
Denna skylt har inga ord men är lätt att förstå!

Färg

Säkerställ god kontrast mellan bakgrunden och texten för synlighet. Till exempel mörka bokstäver på en ljus bakgrund eller vice versa. Men kom ihåg att en mörk bakgrund kan vara svår att kontrastera med annat än vit färg.

När du kan designa husskylt i en skyltbutik online så kommer du att få se exempel. Se även om det finns bilder på verkliga skyltar med samma färg så att du kan få en korrekt uppfattning av hur läsbar skylten blir.

Storlek och proportioner

Skylten bör stå i proportion till var den är placerad. En stor dörr kan rymma en större skylt medan mindre dörrar kan kräva något mer kompakt. Du får gå lite på känsla för vad som kommer att passa där du ska hänga din husskylt.

Mät alltid utrymmet där skylten ska placeras för att säkerställa att den passar och är proportionerlig.

Installation av husskylt

Det ska inte vara svårt att montera en husskylt men var väl medveten om hur detta ska gå till. Det finns hängande modeller som kommer med kedjor eller fästen. Se till att den här typen av skylt hänger på ett stadigt sätt.

Om du ska skruva fast skylten bör du vara noga med att det blir rakt samt att du borrar på rätt sätt. Om detta känns svårt kanske du ska be om hjälp med monteringen så att det blir snyggt.

Personlig touch på din skylt

Personifiera din skylt genom att välja en design som matchar den arkitektoniska stilen i ditt hem eller speglar din personliga smak och hobby.

Ta hand om din skylt

Tänk på hur olika material åldras med tiden. Till exempel utvecklar vissa metaller en patina medan trä kan behöva tätas om eller målas.

Materialet i en husskylt som ska hänga utomhus ska klara regn och snö såväl som intensivt solsken utan att förstöras.

Säkerhet

Om det är en väggmonterad skylt ska du se till att den är ordentligt fastsatt för att undvika olyckor. Det kanske inte är så farligt att få en badrumsskylt i huvudet då du öppnar badrumsdörren men om den landar på glasögonen som får en spricka kan det kännas minst sagt trist.

Med detta sagt så är det klart att du kan vara kreativ och skapa en annorlunda husskylt. Det är trots allt så pass billigt att göra egen skylt att du gott kan testa dig fram. Börja med mindre skyltar för barnens rum och sortering i tvättrummet innan du går vidare med något maffigare för ytterdörren. Lycka till!

Har du en hemsida?

Jag kan hjälpa dig med fantastiska webbtexter och produktbeskrivningar som drar mer trafik till din sajt från Google och hjälper dig att sälja mycket mer. Hittills har jag skrivit den här typen av texter för hundratals sajter. Jag är helt säker på att även din sajt kan dra stor nytta av min erfarenhet!

Fyll i formuläret så återkommer jag inom kort!

Rebecca Maor
Erfaren frilansskribent
Tel: +46-8-55922900