Intervju med ChatGPT om svenskt webbinnehåll med AI

ai text

Du har säkert hört talas om ChatGPT som är en AI-tjänst som lyckats bättre än andra stora internetfenomen som Twitter med miljontals användare bara på några veckors tid. Det har snackats en hel del om hur denna tjänst är så effektiv och lyckad att till och med Google har fått vika sig och säga att AI-innehåll är okej så länge som det erbjuder ett verkligt värde.

Men hur fungerar ChatGPT för svenskt innehåll. Jag har testat lite och kan inte säga att jag ramlar av stolen då jag läser det som kommer ur denna robots tangentbord. Jag bestämde mig för att genomföra en intervju på engelska om svenskt webbinnehåll med ChatGPT. Sedan översatte jag med Google, här är intervjun:

Rebecca: Godmorgon ChatGPT, hur mår du denna morgon?

ChatGPT: Godmorgon! Som AI-språkmodell har jag inga personliga känslor eller erfarenheter, men jag är här för att hjälpa dig med alla frågor eller information du behöver. Vad kan jag hjälpa dig med idag?

ai inga känslor
AI har inga känslor!

Rebecca: Jag är en svensk webbskribent och jag skulle vilja fråga dig om din tjänst för att skapa innehåll, är det okej?

ChatGPT: Självklart hjälper jag dig gärna med alla frågor om innehållsskapande. Som en AI-språkmodell kan jag hjälpa dig med att generera idéer, skissera artiklar, skriva innehåll om olika ämnen och till och med korrekturläsa och redigera befintligt innehåll. Låt mig bara veta vad du letar efter eller några specifika frågor du har, så ska jag göra mitt bästa för att ge den information du behöver.

Rebecca: Ja, jag skulle vilja fråga dig om svenskt innehåll. Är din förmåga att skapa webbtexter på svenska i nivå med din engelska produktion?

ChatGPT: Samtidigt som min primära utbildning är på engelska, har jag också utbildats i en mängd olika språk, inklusive svenska. Det är dock viktigt att notera att kvaliteten och flytet på det genererade innehållet på svenska kanske inte är lika högt som det är på engelska på grund av den större mängden träningsdata som finns tillgänglig på engelska.

Med det sagt, jag kan fortfarande hjälpa dig med att skapa svenskt innehåll, och du kan ha nytta av min hjälp. Det är en bra idé att granska en svenska som modersmål och redigera innehållet om det behövs, för att säkerställa att det uppfyller önskad kvalitet och noggrannhet.

Ge mig gärna ett ämne eller en uppmaning, så kan jag prova att skapa innehåll på svenska åt dig.

svenska inte bra
ChatGPT erkänner att svenskan brister

Rebecca: Inte för att vara oförskämd, men jag har märkt att ditt innehåll ibland har felaktiga fakta, är detta något som du arbetar med att förbättra?

ChatGPT: Du är inte alls oförskämd; det är en giltig oro. Som en AI-språkmodell är jag baserad på den data jag utbildades på, som inkluderar ett stort antal texter fram till september 2021. Även om jag strävar efter att tillhandahålla korrekt och användbar information, kan det finnas tillfällen där jag tillhandahåller föråldrad eller felaktig information fakta. Det är en inneboende begränsning av AI-teknikens nuvarande tillstånd.

korrekt
Inga känslor men AI vet att man ska svara “du är inte oförskämd”

På OpenAI arbetar forskare kontinuerligt med att förbättra noggrannheten och tillförlitligheten hos AI-modeller som min. Nyare versioner kan ha bättre faktakontrollfunktioner och vara mer uppdaterade. Det är dock alltid en bra praxis att verifiera all kritisk information som erhållits från AI-genererat innehåll med tillförlitliga källor, särskilt när det gäller senaste händelser eller utveckling.

Om du har några specifika ämnen eller frågor kan jag försöka hjälpa dig med den mest korrekta och aktuella informationen jag har. Om du upptäcker några felaktigheter får du gärna påpeka dem, så ska jag göra mitt bästa för att ge ett bättre svar.

Rebecca: Jag skulle också vilja veta hur du hanterar faktagranskning. Google arbetar med ett slags filter för att säkerställa att svaren på frågorna är i enlighet med nuvarande konsensus. Gör du också detta när du svarar på frågor och presenterar fakta?

ChatGPT: Som en AI-språkmodell är mina faktakontrollmöjligheter begränsade jämfört med sökmotorer som Google. Mina kunskaper är baserade på de data jag utbildades på, som inkluderar ett stort antal texter fram till september 2021. Jag har inget inbyggt faktakontrollsystem i realtid och jag kan inte aktivt filtrera eller verifiera information mot nuvarande konsensus.

När jag genererar svar försöker jag ge den mest korrekta och relevanta informationen baserat på de mönster och associationer jag har lärt mig under min utbildning. Denna process kan dock ibland leda till felaktigheter eller föråldrad information, eftersom jag inte kan komma åt ny data utöver min träningsuppsättning.

Av denna anledning är det viktigt att verifiera all kritisk information som erhålls från AI-genererat innehåll med tillförlitliga källor, särskilt när det gäller senaste händelser eller utveckling. Sökmotorer som Google är ofta bättre rustade för att tillhandahålla uppdaterad och verifierad information, eftersom de ständigt genomsöker och indexerar nytt webbinnehåll.

Rebecca: Är syftet med din tjänst att minska behovet av en SEO skribent eller författare för hemsidor?

ChatGPT: Syftet med AI-språkmodeller som min är inte att göra originalinnehållsskrivande eller professionella innehållsskribenter föråldrade. Istället är vårt mål att hjälpa och öka mänsklig kreativitet och produktivitet.

Som språkmodell kan jag hjälpa innehållsskribenter på olika sätt, som att generera idéer, skissera artiklar, ge förslag och korrekturläsa och redigera innehåll. Genom att arbeta tillsammans med innehållsskribenter kan jag hjälpa till att effektivisera skrivprocessen och göra den mer effektiv, så att skribenter kan fokusera på kreativitet, kritiskt tänkande och andra aspekter av sitt arbete som AI inte helt kan replikera.

Det är viktigt att komma ihåg att AI-genererat innehåll kanske inte alltid är perfekt, och mänsklig input är ofta nödvändig för att säkerställa att innehållet är av hög kvalitet, korrekt och engagerande. AI är tänkt att vara ett verktyg som kompletterar mänskliga färdigheter och expertis, snarare än att ersätta dem.

Rebecca: Tack så mycket för dina svar, det var trevligt att prata med dig!

Varsågod! Det var ett nöje att chatta med dig också. Om du har fler frågor eller behöver hjälp i framtiden, tveka inte att fråga. Ha en bra dag!

Summan av kardemumman är att AI-texterna har slipats en hel del sedan de första lanserades men att det fortfarande är ganska lång väg att gå. Även om du kan få ut en bra grundtext så behöver den slipas och korrekturläsas. Det kan inte ChatGPT och andra robotar hjälpa dig med.

Du ser ju själv texten ovan som jag har lämnat Google-översatt för att visa just hur resultatet blir om ingen mänsklig hand går in och korrigerar texten.

Tryggvi.se hjälper dig med bästa hundförsäkringen

tryggvi

När du skaffar hund behöver du ha en försäkring redo för den. Du märker snabbt att det finns många att välja från. Är det så enkelt att du skaffar försäkringen från det bolag du använder för ditt hem eller kan du få något bättre?

Med Tryggvi.se får du hjälpen du behöver för att välja rätt försäkring. Du jämför hundförsäkringar på deras sajt med hjälp av listor, tabeller och den kunskap som krävs för att förstå vad du behöver. Det är ju inte säkert att en hundförsäkring som koras som en bästa av experter är den som kommer att passa dig och din hund bäst.

Aktuell information om bra hundförsäkringar

Något som jag tycker är viktigt att notera är hur ofta en sajt som erbjuder jämförelse av olika typer av produkter och tjänster uppdateras. På Tryggvis sida för hundförsäkringar så kan vi genast se datum för uppdateringar och detta visar oss att du får aktuell information.

Du får en lista med de försäkringar för hundar som erbjuds just nu. Varje enskild försäkring syns i en ruta där du också ser olika nivåer och kostnader. Detta gör det enkelt för dig att sortera ut det som kan vara av intresse för dig.

Många försäkringar jämförs på Tryggvi.se

En annan sak som är bra med Tryggvis hemsida är att de har samlat många olika hundförsäkringar. På så vis kan du verkligen få en god bild av vad som kan anses vara standard. Med många olika försäkringar för hundar att kika på sida vid sida så blir det ju också lättare att upptäcka sådant som sticker ut.

Om du vet vad som är viktigast för dig kan du snabbt scanna informationen som finns på sidan med hundförsäkringar och hitta alternativen som du sedan vill lära dig lite mer om. Layouten på Tryggvis hundförsäkringssida är gjord för att du snabbt ska kunna se de viktigaste bitarna innan du gräver vidare.

smart tabell
Du får snabbt överblick med tabell där försäkringsbolagen finns listade med sina erbjudanden

Betyg från kunder är också med i informationen

En annan sak som är bra att se när du väljer försäkring för hund, katt, hus eller båt är ju vad andra har att säga om den. Här har Tryggvi.se varit smarta genom att ta med det samlade kundbetyget för varje hundförsäkring som de nämner.

Därmed ser du snabbt om det rör sig om en mycket populär försäkring eller inte. Lägre kundomdöme behöver ju inte betyda att du ska rata försäkringen. Men det kan vara något som du bör se lite närmre på.

Ta reda på varför en del kunder har gett ett lägre betyg och fundera på om det är något som får betydelse för dig eller inte. Om det är klagomål på saker som supportens tillgänglighet men priset är mycket bra kanske du kan ha överseende med detta.

billigast
Här ser du både kundbetyg och att denna hundförsäkring är den billigaste!

Fina tips för dig som ska välja hundförsäkring

En annan stark poäng med Tryggvis hundförsäkringssida är att den innehåller viktiga tips för dig som ska välja försäkring för hunden. Du får råd för hur du kan tänka och det gör det sedan lättare att sålla från listan med möjliga försäkringar som finns på sajten.

För att få veta mer och se på Tryggvi.se med jämförelser av hundförsäkringar såväl som andra försäkringar kan du klicka här.

Hur får du mer jobb som webbskribent?

webbskribent jobb

Om du funderar på att börja jobba med webbtexter, som korrekturläsare eller något liknande som frilansare så är en bra fråga att ha svar på hur du kan få mer jobb. Det råder ingen brist på skribenter online men som väl är så växer behovet av bra texter för hemsidor. Dessutom kan du ju jobba på ett fritt sätt med en dator och internetuppkoppling där det passar dig.

Ta kontakt med bolag som behöver text

Webbyråer har alltid ett behov av text. Du kan skapa eller köpa adresslistor med svenska och utländska webbyråer som behöver svensk copy. Tänk på att email lätt kan försvinna med filter och därmed aldrig ses av personer som faktiskt skulle behöva din hjälp. Genom att använda kontaktformulär på webbyråernas hemsidor så försäkrar du dig om att de får ditt meddelande.

Var aktiv i sociala medier

Det är också möjligt att få mer jobb som skribent via sociala medier och forum. Inte bara genom att annonsera om att du kan ta på dig uppdrag. Om du till exempel är med och bidrar med information om saker som vad akronym är i ett forum för språk och kommunikation så kan det leda till nya kontakter.

Du kan helt enkelt vara med på forum som har med språk, IT och reklam att göra. Bidra med information som du har och svara på direkta frågor om hjälp med texter. Forum som har med hemsidor och marketing online att göra har för det mesta avdelningar som är till för att erbjuda tjänster. Dra nytta av detta!

På Facebook finns det flera fina grupper som behandlar ämnet webbmarketing från olika vinklar. Där dyker det med jämna mellanrum upp jobb som kan passa olika typer av skribenter. Även nybörjare kan hitta fina uppdrag på detta vis.

Glöm inte bort kunderna du redan har!

Om du vill ha mer jobb som frilansande skribent ska du inte glömma bort dina nuvarande kunder. Det går alldeles utmärkt att skicka mejl då och då för att se om det finns behov av nya texter.

Webbyråer som har mycket att stå i kan rentav uppskatta att du påminner dem om att du existerar. Ditt mejl kanske kommer i samma stund som ett uppdrag kräver text omedelbart! Håll kontakten med dina kunder och var inte rädd för att ta kontakt. Det är definitivt något som kan leda till fler jobb.

Håll igång online så syns du

Sist men inte minst är det förstås så att ditt visitkort online och din närvaro på sociala medier kan ge fina resultat. Om du ser till att blogga, vara aktiv på forum och i sociala medier så syns du. Då är det också troligare att du får mer jobb helt enkelt för att du är på rätt plats i rätt stund.

Dessutom kan du ju passa på att lära dig mer om ditt jobb på detta vis. En webbskribent som är uppdaterad om saker som nya riktlinjer från Google uppskattas av kunder som vill ranka sina sajter på toppen av Google-berget!

Tips från en webbskribent – Hur hanterar du deadlines?

deadline

I en drömvärld så finns det inga deadlines. Du jobbar när du känner för det och kunden får sina texter när du känner för det. Fast i verkligheten fungerar ju inte detta. Deadlines som inte håller kan leda till ohälsa om du inte vet hur du ska hantera detta på bästa möjliga vis.

Hur gör jag med deadlines? Här är några tips från en van webbskribent för dig som känner att det där med deadlines är jobbigt…

Tips 1 – Undvik stress redan när du planerar ett projekt!

Om deadlines innebär stress för dig så är det dags att gå tillbaka till planeringsstadiet. Om du har tänkt till när du tar emot ett uppdrag så har du inte gett en leveranstid som du inte kan hålla. Det är smart att inte ge exakt leveransdatum. Se till att du har några dagar plus eller minus för leverans så behöver du inte stressa.

Visst är det bra att ha kosttillskott, stressleksaker och kanske lite meditation i bakfickan när stressen väl sätter in. Du kan till exempel använda CBD-olja. Minskad stress är faktiskt en av flera kända CBD fördelar som du kan ha nytta av när en deadline kryper sig allt närmre. Du kan köpa CBD och andra kosttillskott som verkar lugnande från seriösa webbutiker och få detta skickat direkt till ditt kontor!

stressad kvinna
I det här läget kan lite CBD, massage eller meditation vara bra…

Tips 2 – Fokusera på projektet och inget annat

Det kan vara lockande att hålla på och kolla mejlen och svara på chatt när det plingar till men det är inte bästa vägen till att bli klar med projekt i tid. När du har en deadline så gäller det att du är väl insatt i hur mycket tid detta kommer att ta och när du ska jobba.

Stäng av telefonen och lås dörren till ditt arbetsrum. Ta pauser men inte på ett sätt som gör att du kanske inte hinner mer jobb med projektet samma dag. Kaffe med kollega en stund – ja. Snabb shopping med äldsta dottern – Nej!

Tips 3 – Slarva inte!

Det blir bara mer stressigt av slarv. Ska det vara de eller dem? Hur många gånger ska nyckelordet finnas med i rubriken? Är gummistövlarna för män eller kvinnor eller både och? Istället för att chansa och bli klar snabbare så bör du ta en paus och kontrollera hur det ska vara.

Om du levererar aningen sent men har genomfört projektet i enlighet med de krav som ställts så slipper du ju bakläxa. Då kan du släppa det hela och gå vidare mot nästa projekt och nästa deadline!

Tips 4 – Var inte tidsoptimist

Lär dig hur mycket tid olika saker tar. En korrekturläsare måste tänka på saker som att det kan ta längre tid att kontrollera en text med en massa tekniskt innehåll. En receptionist förstår att kunder kan vilja få hjälp med lite mer än att leta upp ett telefonnummer.

Tips 5 – Var ärlig

Det sägs ju att ärlighet varar längst. Det bästa är om du redan från start gör det klart huruvida en önskad deadline kan hållas eller inte. Men låt oss säga att något händer som gör att du hamnar efter med ditt arbete. Då är det bäst att vara ärlig. Säg som det är och tala om för kunden att projektet är aningen försenat och vad den nya deadlinen är. På så vis slipper du flås i nacken av kunder som tror att du snart är klar.

AZ Design gör det möjligt med ett skräddarsytt kontor!

AZ Design

Som webbskribent är det ju väldigt viktigt med bra utrustning. Ett tangentbord som är skönt att skriva på är ett måste men det finns mer som ska till för att jobbet inte ska slita på kroppen. Ergonomisk kontorsstol, bord som går att höja och sänka samt belysning som inte bländar och inte tröttar ut är huvudpunkterna.

En sajt som erbjuder allt som behövs för en ergonomisk arbetsplats är azdesign.se. De har kontorsmöbler som är gjorda för att ge perfekt stöd för olika typer av arbetsuppgifter. Det stora sortimentet imponerar men framförallt så tycker jag att det är fint med möjligheten till olika storlekar och olika form.

För mig handlar ett trivsamt kontor om mer än stolar och bord som går att höja och sänka. Färgen på bordsskivan och stolens mesh-tyg är också viktigt. Helhetskänslan måste vara rätt för att arbetsplatsen ska kännas perfekt helt enkelt!

Lätt att hitta rätt kontorsmöbler

På AZ Designs hemsida finns det flera olika kategorier och de har inte bara möbler för klassiska kontor. Men när du klickar in på kategorin kontorsmöbler så kommer du att finna allt som du kan tänkas behöva. Både för ett större kontor och för det lilla hemmakontoret.

Du finner avdelningar som:

  • Skrivbord
  • Kontorsstolar
  • Ljudabsorbenter
  • Skåp
  • Skrivtavlor
  • Gåband (!)

Belysning finns inte under denna meny och det kanske kunde ändras men det är inte svårt att hitta till de bordslampor som AZ Design erbjuder för arbetsplatser. Det finns en ruta längst upp där du kan skriva in ditt sökord. På så vis är det faktiskt väldigt lätt att finna de möbler och tillbehör som du har behov av på sajten.

I vissa fall tycker jag rentav att denna sökfunktion är bättre än de färdiga kategorierna. Det kan ju vara så att du har ett bra bord som klassas som konferensbord men som skulle kunna fungera väldigt bra för dig som skrivbord på ditt kontor.

Viktigt med ergonomiska möbler för alla

Personligen så tycker jag att det är oerhört viktigt att ge detta med ergonomiska möbler lite mer tanke. Det är inte alla som inser vikten av rätt sittande och som förstör sin hälsa på jobbet. Dessutom är det ju väldigt många som upplever att de mår bra av att växla mellan att sitta och stå på jobbet.

AZ Design har en väldigt fin bredd på sina kontorsmöbler. De har bord med vev såväl som elektrisk hiss. Du kan också välja mellan lite enklare kontorsstolar som går att justera och det allra senaste från Herman Miller.

Det här tycker jag är väldigt bra och något som gör det möjligt för fler att inreda arbetsplatsen med tanke på ergonomi. Både på ett större kontor och hemma.

Du kan kika närmre på AZ Designs sortiment på deras hemsida här.

Har du en hemsida?

Jag kan hjälpa dig med fantastiska webbtexter och produktbeskrivningar som drar mer trafik till din sajt från Google och hjälper dig att sälja mycket mer. Hittills har jag skrivit den här typen av texter för hundratals sajter. Jag är helt säker på att även din sajt kan dra stor nytta av min erfarenhet!

Fyll i formuläret så återkommer jag inom kort!

Rebecca Maor
Erfaren frilansskribent
Tel: +46-8-55922900