Vad är en frilansskribent?

En frilansskribent är en person som skriver på frilansbasis. Det betyder att frilansskribenten kan samarbeta med flera olika företag och själv väljer vilka projekt som hon vill vara en del av. När det handlar om en riktigt bra skribent kan det bli så att företag frågar om hon inte kan tänka sig att jobba exklusivt bara för dem. Men då säger hon nej.

En viktig anledning till att bra frilansskribenter är bra är att de njuter av möjligheten att skriva om många olika områden och då det passar dem bäst. Jobbet kan göras på ett kontor i källaren i ett miljonprojekt i Stockholm såväl som i en bungalow på en strand i Indien.

Det finns Internet också i en bungalow!

 

Kreativitet är en viktig egenskap för att lyckas som skribent. Det gäller oavsett om du skriver för:

  • Webben
  • Produktkataloger som ska tryckas
  • Kända personer som behöver tal
  • Företag som måste forma om text
  • Produktionsbolag som gör film

Alla behöver text!

Text behövs inom alla områden. Det är också därför som jobbet som frilansskribent kan skilja sig en hel del mellan olika skribenter. En del fokuserar uteslutande på webben medan andra har nischat sig mer på trycksaksproduktion.

Det finns också skribenter som hjälper studenter och forskare med material som ska sammanställas för att göra det lättare att få klart rapporter eller uppsatser. När du behöver hjälp med text kan det med andra ord vara smart att leta efter en skribent som har rätt erfarenhet.

Ta en titt på vitsord och undersök vad andra kunder inom samma område har sagt. Du kan också läsa mer om skribentens tjänster för att se om du kan få mer hjälp omkring själva texten till exempel med publicering av den.

Hur får en bra frilansskribent din verksamhet att växa?

Det är inte sällan så att frilansskribenter får uppdraget att skriva text som på olika sätt ska öka produktion. Texten på företagets hemsida är minst lika viktig som att låta anställda träna för att det ska bli bättre produktion!

SEO skribenter jobbar med att marknadsföra verksamheter online med text som påverkar position i sökresultaten. En duktig webbskribent kan skriva på ett sätt som får robotar att nicka instämmande och verkliga människor att glömma bort allt annat de skulle ha sysslat med. Det rör sig om text som drar till sig uppmärksamhet och som styr läsaren i en specifik riktning.

När texten är med och påverkar vad läsaren gör härnäst är den väldigt effektiv. Den kan leda till kontakt, till köp eller kanske till delning av information med andra. Allt det här är sådant som kan få din verksamhet att växa och lyckas bättre.

Verksamheten växer med rätt texter!

Vilka verksamheter behöver frilansskribenter?

Alla behöver text, men det finns verksamheter som har lite större behov än andra av att få ett ständigt inflöde av ny text. Exempel på företag som hela tiden beställer texter för olika ändamål är:

Webbyråer – Webbyråer hjälper hemsidor att synas online. För att lyckas med detta behöver de en massa text. Dels för sidorna som de bygger och dels för andra sidor som de länkar från. Ibland anställer webbyråer heltidsskribenter, men ofta ser de fördelar med att jobba med frilansare. Det ger möjlighet att välja en specifik skribent för ett specifikt uppdrag.

Spelbolag – Spelbolagen har ett enormt behov av marknadsföring online. Detta oavsett om de tillverkar egna spel eller driver casino. Många frilansskribenter jobbar heltid med att förse spelföretag med olika typer av text. I och med att branschen har tuff konkurrens kan det också vara så att frilansskribenten förbinder sig till att enbart skriva för ett visst bolag.

Spelbranschen behöver en massa text!

 
Webbutiker – Aktiva webbutiker behöver hela tiden hjälp med produkttexter. De jobbar också ständigt med att nå ut till fler kunder med hjälp av sökmotoroptimering. Det här kräver mer text både för butiken och för pressreleaser. Dessutom kan webbutiker behöva hjälp med nyhetsbrev som skickas ut till kunder som har skrivit upp sig på butikens mejllista.

Hur hittar du en bra frilansskribent?

Skribentens roll är minst sagt viktig men det är inte varje frilansare som har förmågan att skriva text som engagerar på rätt sätt. Välj med tanke på den typ av text du vill ha. Om du till exempel behöver produktbeskrivningar till din webbutik ska du kontakta en frilansskribent som är duktig just på detta.

Tre viktiga saker att tänka på då du väljer är:

  1. Rekommendationer – Om andra säger att det är lätt att jobba med en viss skribent är det positivt. Det måste inte vara företag från samma bransch. När du ser kommentarer om att frilansskribenten håller sig till tidsschema är det bra även för dina textbehov.
  2. Exempel – Se på exempel på text innan du beställer. Det är viktigt att du tycker om stil och ton. Du kan be om att få se på texter från liknande områden om skribenten inte har skrivit om det som du behöver text för.
  3. Erfarenhet – Det är smart att prioritera erfarenhet. Då slipper du nybörjarfel som kan vara tidskrävande och ibland irriterande. En erfaren frilansskribent förstår dina behov och ställer rätt frågor från start. Det gör att ni kommer igång snabbare och blir klara med goda resultat.

 

[contact-form-7 id=”1606″ title=”Contact form 1″]

 

Har du en hemsida?

Jag kan hjälpa dig med fantastiska webbtexter och produktbeskrivningar som drar mer trafik till din sajt från Google och hjälper dig att sälja mycket mer. Hittills har jag skrivit den här typen av texter för hundratals sajter. Jag är helt säker på att även din sajt kan dra stor nytta av min erfarenhet!

Fyll i formuläret så återkommer jag inom kort!

Rebecca Maor
Erfaren frilansskribent
Tel: +46-8-55922900