Mina tankar om att jobba med affiliate marketing

Det är ganska vanligt att jag får uppdraget att skriva text för hemsidor där det ska säljas saker eller tjänster för en tredje part. Det är detta som kallas för affiliate marketing och som går ut på att du får en del försäljningen när den som köper kommer via din rekommendation.

Det kan ju tyckas vara en win-win-situation. Du skickar trafik till en webbutik och får betalt när folk som kommer från dig köper. På sätt och vis rör det ju sig om en passiv inkomst och det är också detta som lockar många att testa.

Affiliate marketing kräver god SEO

För att du ska lyckas med din affiliate verksamhet måste du har trafik till din hemsida och då måste du också förstå hur du jobbar med SEO. Det här kan ta tid och det bör du vara medveten om. Många blir nedstämda då de skapar en hemsida, blir godkända för affiliate program och sedan inte tjänar någonting på detta.

Du behöver trafik och bra samarbetspartners

Det finns en rad olika affiliate nätverk och enskilda program att jobba med. En del av nätverken är utländska trots att de har program som är för den svenska marknaden. Du bör sätta dig in i vilka affiliate program som är de bästa och lära dig mer om deras utbud och hur de fungerar.

Ett gott tips är att inte rusa efter affiliate programmen samtidigt som du bygger din sajt. Se först till att du har en bra hemsida med trafik. Det är ingen mening med att försöka tjäna pengar på affiliate marketing om du inte har besökare att skicka till butikerna från din hemsida!

När du är redo att börja signa upp till olika program via affiliate nätverk ska du vara noga med att se på hur samarbetet kommer att fungera. Sätt en nedre gräns för den provision du får. Om du till exempel har en fantastisk sida om en riktigt dyr produkt som kostar omkring 50 000 kronor kan det ju tyckas rätt så märkligt att gå med på att få 25 kronor för varje sälj.

Om du undersöker olika samarbetspartners och vad de betalar för att du skickar trafik kan du hitta bättre alternativ. Det är en styrka du har då du har börjat i rätt ända med SEO och massiv trafik till dina affiliate sidor.

Din hemsida måste se bra ut

Det är också viktigt att du har en hemsida som ser bra ut. Det kan fungera att få den godkänd i ett affiliate nätverk men sedan faller det hela då olika program säger nej till att jobba med dig för att din sajt inte ser seriös ut.

Även om du har bra och säljande webbtext på din sajt kan det bli så att de som bestämmer om nya samarbetspartners för webbutiker ratar din hemsida för att den inte verkar bra. I verkliga livet har du sju sekunder på dig att göra ett första intryck. Online är det ännu mindre! Länkar som går till tomma sidor och en design som inte ser proffsig ut är inte att rekommendera.

Det här är ju även viktigt med tanke på de som kommer för att läsa på din hemsida. Det är viktigt att inge ett förtroende. Det gör du med en snygg design, bra innehåll och en hemsida som fungerar på ett bra sätt.

Glöm inte bort att utvärdera

Då och då är det viktigt att se över hur dina affiliate sidor fungerar. Det kan behövas förbättringar och det kan också vara så att du vill byta program. Undersök hur väl de program du använder dig av konverterar. Tänk på att saker som hur deras sidor ser ut kan få betydelse för om det blir sälj eller inte.

Gör ändringar när det behövs och lär dig av det som fungerar för att göra likadant inom andra områden där du vill dra igång affiliate verksamhet!

Har du en hemsida?

Jag kan hjälpa dig med fantastiska webbtexter och produktbeskrivningar som drar mer trafik till din sajt från Google och hjälper dig att sälja mycket mer. Hittills har jag skrivit den här typen av texter för hundratals sajter. Jag är helt säker på att även din sajt kan dra stor nytta av min erfarenhet!

Fyll i formuläret så återkommer jag inom kort!

Rebecca Maor
Erfaren frilansskribent
Tel: +46-8-55922900