Välj rätt webbhotell för dina webbprojekt

Oavsett om du driver en egen blogg eller en avancerad webbutik är det viktigt att du har en bra hemsida som fungerar som den ska. Här behöver du ett så kallat webbhotell, det vill säga den tjänst som ser till att din hemsida syns online hela tiden. Platsen som din sajt finns på kallas också för webbhosting.

Med rätt webbhotell får du en användarvänlig och säker hemsida. Valet av ett specifikt webbhotell för din hemsida kan ses som ett stort beslut eftersom det är en nödvändig grund för att säkerställa din verksamhets framgång. Och du kommer antagligen att fortsätta med den webbhostingtjänst som du börjar med ett bra tag.

Med rätt webbhotell ska du kunna förbättra din hemsidas prestanda avsevärt. Väljer du däremot fel kommer det skapa frustrationsmoment. Dessutom kan det kosta dig pengar du inte har planerat för. Här ska vi se lite närmre på hur du kan tänka för att välja rätt webbhotell för din sajt eller sajter.

Definiera vad du behöver för din hemsida

Det första steget inför val av webbhotell är att förstå vad du och din hemsida behöver. Det beror helt och hållet på vilka tjänster du förmedlar och hur mycket trafik du förväntar generera. Ju mer detaljerad du är i dina krav desto enklare kommer det bli att hitta ett webbhotell för din hemsida.

Behöver du ett webbhotell som innehåller massa avancerade funktioner eller nöjer du dig med ett simpelt webbhotell som passar för en enkel blogg? Hur viktigt är det med regelbundna säkerhets backuper och behöver du saker som gratis SSL och flera olika IP-adresser inkluderat i priset?

Beroende på vilka kriterier du har kommer priset att variera. Säkra dig därför om vad du är i behov av innan du påbörjar letandet. Då ser du snabbare vilka paket som kommer att vara aktuella för dig.

Se till att de nödvändiga kriterierna uppfylls

När du vet på ett ungefär vad du behöver av ett webbhotell för att driva din hemsida kan du börja kika efter dessa specifikationer. Det är viktigt att du undersöker att alla nödvändiga kriterier uppfylls innan du tecknar ett abonnemang med ett specifikt webbhotell.

Vad är det då som krävs av ett bra webbhotell?

Det säger sig själv att webbhotellet måste vara tillförlitligt och väl omtalat. Samtidigt måste det vara enkelt att använda tjänsten. Föredrar du cPanel ska du välja webbhotell med detta men det finns också lösningar för kontrollpanel som kan vara riktigt enkla trots att du inte har testat tidigare.

Bra webbhotell skall dessutom leverera en mycket hög drifttid, samt göra backups av filer så att de kan laga och fixa om något försvinner eller om servern utsätts för hackers. Ta en titt på hastighet och hur mycket utrymme du får. Kostnaderna bör vara rimliga i förhållande till vad du får för pengarna.

Sätt en realistisk budget

Det finns webbhotell som är dyra vilket kan vara skäligt då de är till för företag som behöver ett ordentligt stöd och är villiga att betala för detta. Du bör ha en realistisk budget innan du knyter dig till ett abonnemang. Inse att du får det du betalar för.

Många gånger kan du testa ett webbhotell i någon månad för en mindre peng, men annars brukar det endast gå att teckna ett halvårs/årsabonnemang. Har du precis startat en blogg som inte riktigt genererar någon trafik ännu kan du börja med ett billigt webbhotell.

Har du en stabil verksamhet med gott om trafik och mål om att få mycket mer framöver kan du välja ett dyrare webbhotell. Dra nytta av rabatter för nya kunder så får du ner priset trots att du väljer en mer avancerad form av webbhosting.

Läs omdömen av olika webbhotell

Innan du bestämmer dig för ett specifikt webbhotell är det smart att läsa vad andra har att säga om de olika tjänsterna. Kolla vad större verksamheter eller bloggare har att säga om de webbhotell de använder.

Det händer att folk testar olika webbhotell innan de bestämmer sig för favoriten och det ger dig bra svar på hur webbhotell kan jämföras i forum där det pratas om webbhosting. Samtidigt är det där med val av webbhotell också en smaksak. Du måste inte gå blint på vad en specifik bloggare eller ett enskilt företag har att säga. Lyssna vad många verksamheter har att säga om de olika webbhotellen innan du bestämmer dig!

Hastigheten är mycket viktig!

Du bör kolla upp hastigheten för det här kan påverka hur din hemsida klarar sig i konkurrensen mot andra. Om den är för seg att ladda kan det leda till att andra sajter prioriteras i sökresultaten. Du kan kolla hur snabbt din hemsida laddas här.

Snabba servrar är mycket viktigt när du ska välja webbhotell!

Använd en jämförelsesida

Förutom att läsa vad andra har att säga om olika webbhotell är det fördelaktigt att vända sig till en jämförelsesida. Det vill säga en sida som Jämför-webbhotell.se, som precis som namnet indikerar, jämför olika webbhotell.

Istället för att göra allt jobb själv kan du vända dig till Jämför-webbhotell.se för att få en lista över de mest populära webbhotell som existerar just nu. De uppdaterar sina listor regelbundet och listar även erbjudanden så att man ska kunna hitta det webbhotell som är bäst just nu baserat på vad verkliga användare har att säga.

Säkerhetskopiering är väsentligt

Att det genomförs säkerhetskopior på din hemsida är otroligt viktigt. Även med alla säkerhetsåtgärder som finns i världen kommer din hemsida med största sannolikhet att stöta på någon form för problem som kan göra att den stängs ner, eller att allting förstörs.

Utan backup kan du rentav blåsa hela din karriär. Det har hänt förr och lär hända igen på företag där man inte fattar vidden av att jobba med webbhosting som inte gör backuper med jämna mellanrum.

Här behövs ett webbhotell med bra säkerhetskopiering som Amazon AWS, det vill säga Amazons cloud-plattform. AWS är enkel att använda, flexibel, tillförlitlig, lönsam och sist men inte minst: säker!

Behöver du och ditt företag en tjänst som har det hela, samtidigt som den kan användas utan att behöva oroa sig över att säkerheten skulle gå förlorad, eller att det kostar skjortan, kan Amazons cloud-plattform AWS rekommenderas.

Har du en hemsida?

Jag kan hjälpa dig med fantastiska webbtexter och produktbeskrivningar som drar mer trafik till din sajt från Google och hjälper dig att sälja mycket mer. Hittills har jag skrivit den här typen av texter för hundratals sajter. Jag är helt säker på att även din sajt kan dra stor nytta av min erfarenhet!

Fyll i formuläret så återkommer jag inom kort!

Rebecca Maor
Erfaren frilansskribent
Tel: +46-8-55922900