En bra berättelse glömmer vi inte. Vi vill kanske höra den om och om igen. Med storytelling så går det att få uppmärksamhet även i en värld där folk tycks ha gått i ide i sina mobiler. Det här är ett koncept som används för marknadsföring såväl som inom team-building.
Vad är storytelling?
Storytelling är ett uttryck på engelska som vi har snappat upp i det svenska språket. Ordboken översätter ordet till historieberättande och det är precis vad det handlar om. Vi berättar en historia och om den är intressant nog så får vi mer uppmärksamhet.
När storytelling inte är bra
Men all storytelling är inte bra historieberättande. Jag minns ett av mina första jobb. När jag skulle introduceras på företaget så fick jag ett långt föredrag om hur det hade utvecklats. Berättelsen inkluderade allt från hur det hela startade i ett garage till hur de flyttat omkring de olika avdelningarna från år till år.
Berättelsen var intressant när vi befann oss i garaget men när jag fick höra detaljer om hur år 2008 innebar en ny printer på ekonomiavdelningen så var jag långt bort i tankarna. Det hela påminde lite om hur Ove Sundberg och hans fru i tv-serien Solsidan berättar om sina semesterresor år för år.
Men den storytelling som jag bjöds på visade sig ändå ha ett värde. Den var nämligen ett internt skämt på företaget. Mina nya kollegor talade om för mig att jag skulle få höra samma 30 minuters historia vid varje företagsfest. Den var något som vi delade på och som hade en slags sammansvetsande kraft bland de anställda.
Kraften i en intressant berättelse
Den storytelling som mina forna kollegor såg som ett skämt hade faktiskt bra ingredienser. Om den hade stannat där i garaget och sedan snabbt gått vidare till några fantastiska framsteg så hade det kunnat bli dramatik. På så vis så hade berättelsen kunnat användas som unik form av reklam för företaget.
När reklamen berättar en berättelse så kan vi inte låta bli att ge den vår uppmärksamhet. Även om ert företag inte bildades på ett mirakulöst sätt så går det att hitta punkter som kan vara spännande. Det är tillåtet att piffa upp det hela lite för att berättelsen ska bli intressant.
Istället för att berätta hur bra era skor är så kan ni berätta vad som hände en viss person som gick i dem. Det här kan till och med fungerar i produktbeskrivningar. Men berättelserna är inte bara till för reklam och marknadsföring i olika medier. Den kan också skapa bättre stämning och sammanhållning på jobbet.
Säg det med en saga
När det ska hållas kurs så kan storytelling användas som ett viktigt verktyg. Med sagor för vuxna så får den som håller föredrag uppmärksamhet. Berättelser kan också leda till att anställda känner samhörighet. Det kan vara så enkelt att man skapar sin egen story tillsammans. Det blir ett minne som får ett särskilt värde i varje deltagares hjärta.
Måste det vara sant?
Nej, det måste inte vara sant. Men ett korn av sanning är inte dumt. Kända märken och kända företagsledare omges av myter och sanningar. Bill Gates ses köpa sin egen hamburgare och detta sprids i sociala medier då någon tog en bild. Det här blir till en berättelse som är sann men som givetvis återges med inslag som inte var med från början. Så är vi människor och det är inget konstigt med att spä på lite för att det ska bli intressant. Som till exempel att Bill Gates sågs äta ett randigt äpple med sin hamburgare.
Historier har också omgett kända svenska företagsledare som Ingvar Kamprad vars cykel knappast var så ranglig som den kan framstå i berättelser om IKEAs vagga. Och så kan det ske med berättelsen om er verksamhet.
Hur skapar man stories om företaget?
Många gånger så finns berättelserna där utan att ni tänker på det. Om ingen är duktig på att skriva så kan det vara klokt att dela de här berättelserna med en skribent som kan storytelling. Låt nästa pressrelease blir något som folk faktiskt vill läsa då den erbjuder lite mer än information om era nyheter. Något som folk kommer ihåg och gärna pratar om…
Kontakta mig så kan vi prata mer om hur storytelling kan användas i er marknadsföring online!
[contact-form-7 id=”1606″ title=”Contact form 1″]